VIDEO, FOTO OG LYD

Videoer er vigtige i dag og bliver kun endnu vigtigere fremadrettet. Medmindre det på ingen måde er relevant for netop din virksomhed, er det vigtigt at komme i gang med at lave nogle gode videoer til din markedsføring. For at dine videoer bliver husket, er det desuden vigtigt at bruge et genkendeligt lydlogo samt baggrundsmusik, der passer til videoen. På din hjemmeside skal du have nogle gode billeder, der hjælper brugervenligheden og styrker designets positive påvirkning af dine kunder.

Video, foto og lyd illustreret af en videoprojektor

VIDEO

Der findes en hel del forskellige slags videoer, og jeg vil her gennemgå nogle af dem, som jeg kan hjælpe med at lave. Fælles for videoer til fx Youtube er, at de skal være af en god kvalitet. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal bruge et stort filmhold, producer, skribenter mv. Faktisk kommer man langt med lidt, men nogle ting skal absolut være på plads. Ellers kan videoen skade mere end den gavner.

PRÆSENTATIONSVIDEO

Den måske mest oplagte video til din virksomhed og hjemmeside er en præsentationsvideo, hvor potentielle kunder på kort tid kan få et positivt og tydeligt billede af din virksomhed. Den kræver planlægning, således at der bliver sagt de rigtige ting, på den rigtige måde og med den rigtige komposition. Afhængig af hvad du sælger, kan dine produkter eller services blive præsenteret nærmere ved samme lejlighed.

PRODUKTVIDEO

Uanset om du sælger guitarer, hjemmesider, teknisk udstyr eller serviceydelser, er det en stor hjælp for potentielle kunder at kunne se videoer om dine produkter og ydelser. Billeder siger mere end ord – og videoer siger mere end billeder! Kombineret med en uddybende tekst med alle detaljer, giver en god produktvideo et rigtigt godt overblik og er super brugervenlighed for dine kunder. Samtidigt kan den gøre gavn på Youtube og også den vej hjælpe på bl.a. din søgemaskinetoptimering. En god produktvideo skal være behagelig at se og gerne være lækkert filmet og redigeret.

ANIMATION

Animationsvideoer er et meget vidt begreb. Det spænder fra en superflot 3D animeret tegnefilm i Pixarstil til simple streger på et papir. Vigtigst af alt er, at dit budskab skal ud og være tydeligt og tilpas underholdende. Her er det vigtigt at tænke sig grundigt om og holde videoens formål og dens budget op mod hinanden. For mange virksomheder er en helt simpel video faktisk forrygende god til at forklare uden for mange distraktioner, hvilket betyder, at den bliver forstået og husket godt. Og så er det naturligvis meget, meget billigere og nemmere at lave en helt simpel animation end en overvældende flot film, selvom den stadig kræver en del planlægning samt tid til udførelse og redigering. Der findes en række online værktøjer til at lave en simpel animeret film, som kan være ganske anvendelige.

PAPIR OG BLYANT

En af mine favoritter… tag et stykke papir, en blyant, et kamera på stativ og kom i gang! Så simpelt kan det gøres. Og det virker! Det kræver selvfølgelig planlægning. Du skal vide præcist, hvad du vil tegne, så bl.a. et storyboard kommer du ikke udenom. Men når du er klar til at lave filmen, er det muligvis den allernemmeste løsning til en animeret film, som kan indeholde både tekst og tegninger. En lidt mere kompliceret, men stadig simpel løsning, er at gøre det samme på en computer. Altså, enten optage skærmen mens du tegner, eller også tegn, tag screenshot og sæt det sammen bagefter i dit videoredigeringsprogram.

WHITEBOARD

Du har sikkert set forklarende videoer, hvor en hånd tegner på en whiteboard tavle. De er måske at betragte som skridtet op fra papir og blyant og kræver da også lidt mere arbejde, selvom der er værktøjer til at udføre opgaven. Jeg ville vurdere videoens omfang i forhold til om whiteboard eller anden animation er den bedste løsning. Whiteboard tavlen har fx den fordel, at den kan lave en “uendelig” tegnet forklaring fremfor et stykke papir, der jo har sine begrænsninger i størrelsen.

INSTRUKTIONSVIDEO

En video der ikke præsenterer dig, ikke viser dine produkter, men udelukkende forklarer om nogle emner, der er spændende og relevante for dine kunder. Det hører ind under begrebet Content Marketing, og dens slags videoer er yderst populære, da vi alle søger god og klar viden. Det kræver noget at lave en god video, men til gengæld er der også gode muligheder for, at den bliver set af mange. Og hvis bare en enkelt eller to af seerne ender som kunder, har du allerede tjent pengene hjem! Derudover styrker den type videoer din virksomheds status og navn.

LYD

Alene til dine videoer skal du bruge både et genkendeligt lydlogo, en god speak og måske noget relevant baggrundsmusik, som kan komponeres specielt til din virksomhed og bruges i flere andre sammenhænge også og fungere som dit eget lyddesign.

LYDLOGO

Et lydlogo er et lille og velklingende lydklip, som ligesom et visuelt logo er med til at personliggøre din virksomhed og øge genkendeligheden. Det er oplagt at bruge i starten og slutningen af dine videoer. Jo mere du kan gøre for at blive husket og genkendt, jo bedre er det. Jeg er stor tilhænger af helt simple lydlogoer, da jeg mener, de er nemmest at huske. Nogle eksempler på gode lydlogoer er Intel, DSB, Windows mv. Et godt lydlogo virker naturligt og på ingen måde generende. Det skal passe til din virksomheds ydelse og brand i øvrigt – og så skal det være genkendeligt.

SPEAK

Der er stor forskel på speak til en reklame for et byggemarked, et wellness center, en informationsvideo osv. En speak skal formes til lejligheden og virke fuldstændig naturlig. Det gælder både tekst og ikke mindst teknikken samt selvfølgelig stemme og stemmebrugen. Det kræver tid, øvelse og formentlig mange takes for at få den ønskede stemme frem. Måske kan du selv speake? Jeg kan hjælpe med den tekniske del, teksten og stemmebrug. Hvis du fx laver en video, hvor du medvirker, vil det give et meget personligt præg, hvis det også er dig, der speaker.

BAGGRUNDSMUSIK

Baggrundsmusik kan være god til at understrege stemningen i en video og holde seeren engageret. Kan musikken ovenikøbet åbne et vindue for nogle følelser i forhold til videoens formål, vil seeren med stor sandsynlighed huske videoen og dens formål – og afsender! Musik er et stærkt værktøj. Bemærk at man ikke frit kan bruge den musik, som man ønsker. Oftest skal man betale for at få lov til at bruge musik uden royalty, og musikken kan også blive brugt af andre, der betaler for det. Hvis det er vigtigt for dig, at bruge unik musik som er komponeret præcis til formålet, kan jeg hjælpe med det.

FORGRUNDSMUSIK

En video kan også være visuel kombineret med et musikstykke, hvor de to ting er smeltet perfekt sammen. Tempoet passer, klippene falder sammen med rytmen, kompositionen passer til produktet og formålet med videoen osv. Det kan skabe en stærk video, som passende kan blive tekstet efter behov, hvis der er behov for forklaringer, som billedet ikke i sig selv giver.